Ga naar inhoud
Dialoog tussen filmbeelden van de schizofrene Wim Maljaars (1961-2008) en zijn buren, vrienden en nabestaanden. Terwijl ze naar hem kijken vertellen ze over zijn leven en hun relatie met hem.

In 2008 overleed Wim Maljaars (1961) in een isoleercel. Gestikt in een boterham met pindakaas, was de conclusie. Kort daarvoor was Wim, die aan een schizoaffectieve stoornis leed, gestopt met zijn medicatie omdat die een zombie van hem zou maken. Hij was een naamloze in een krantenbericht.
Kees Hin filmde Wim in 1998 voor Een taal met een vreemde. Maljaars bleef hem fascineren en verwarren. Hin had andere vragen na diens dood dan de media en wilde hem opnieuw tot leven wekken. Hij projecteerde de beelden van Wim en interviewde daarbij zijn moeder, zijn buurvrouw, vrienden, leden van de go-club en zijn hulpverleners. Wie was Wim? Hoe leefde hij met zijn wanen?
Het resultaat is een verrassende dialoog tussen de filmbeelden en de mensen voor de camera, waarbij Wim bijna tot leven komt. Zijn buurvrouw vertelt dat ze met de overlast kon leven, zijn psychiater vermoedt dat hij een eenzame dood had, een vriendin heeft spijt dat ze hem liet opnemen. Als zijn vriend Erdwin Spits voor de projector gaat staan verschijnt hij als het ware naast Wim, een ontroerend beeld.



Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Human TV

Titel: De beslissing van Wim Maljaars
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 7 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still