De aanslag

Fons Rademakers Speelfilm - 1986 - 155 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur John Kraaijkamp sr.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Verfilming van de gelijknamige roman van Harry Mulisch reconstrueert de ware toedracht van de aanslag waarvan de jonge Anton Steenwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog getuige was.

Getrouwe verfilming van de gelijknamige roman van Harry Mulisch reconstrueert de ware toedracht van de aanslag op een NSB'er waarvan de twaalfjarige Anton Steenwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog getuige was. Dit leidde tot de executie van zijn ouders en broer. De door Anton verdrongen gebeurtenis komt jaren later in een nieuw daglicht te staan als hij achter de ware toedracht van de aanslag komt. Tot ver na de oorlog blijven de gebeurtenissen het leven van Anton beheersen. De aanslag werd onderscheiden met een Oscar voor de Beste niet-Engelstalige Film.

Credits

Scenario Gerard Soeteman
Producent(en) Fons Rademakers
Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Jos van der Linden
Camera
Theo van de Sande
Production Design
Dorus van der Linden
Montage
Kees Linthorst
Set geluid
Kees Linthorst
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland