Dat het paradijs voor mij zal zijn

Merel Beernink Korte documentaire - 2005 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van drie jonge Nederlandse vrouwen die zich tot de islam hebben bekeerd. Ze vertellen over de zeden van hun nieuwe geloof, hun hooggespannen verwachtingen en de wrijvingen met hun wortels.

`Soms denk ik: het is een vloek om zo intelligent te zijn,' verzucht de Bredase Rabia, die tien jaar getrouwd is met een islamitische man. Bij een islam-quiz met andere moslima's uit ze haar ergernis over het oppervlakkige kuddegedrag van de Nederlandse vrouw: `Jezus, denk toch eens zelf na, man!' Als een geloofsgenote erop wijst dat sommigen dat ook van haar zullen denken, verstrakt Rabia's gezicht. Deze documentaire volgt drie van oorsprong Nederlandse vrouwen die zich tot de islam hebben bekeerd en nu manoeuvreren tussen twee culturen. Zo wordt er over polygamie, homoseksualiteit en seks vóór het huwelijk nogal verschillend gedacht. Voor de Nederlandse familie vormen de strakke kledingvoorschriften een steen des aanstoots. `Bij mij blijft er nog wat te raden over,' zegt de 23-jarige Astrid glimlachend over het donkere gewaad dat haar onttrekt aan spiedende mannenogen. Rabia wil na een bedevaart naar Mekka dat alles te raden over blijft - ze neemt een gezichtssluier. Ook Inge gaat verder in de islam, nadat ze met haar Egyptische man naar Caïro is verhuisd.

Credits

Scenario Merel Beernink
Producent(en) Frank van den Engel
Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland