Das Wunder von Mühlenbeck

Johan Kramer Korte documentaire - 2006 - 39 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Geestige reconstructie van klein schandaal uit het Duitse amateurvoetbal: de op papier wel, maar in werkelijkheid niet gespeelde wedstrijd tussen SV Mühlenbeck en Birkenwerder BC.

In mei 2004 stonden twee amateurteams uit het voormalige Oost-Berlijn tegenover elkaar. Thuisteam Mühlenbeck SV bleek slechts zes spelers beschikbaar te hebben. Om onder een boete uit te komen, werd met tegenstander Birkenwerder een score van 0-6 afgesproken. Niemand zou daar iets van gehoord hebben, ware het niet dat een anonieme beller de onkreukbare competitieleider inlichtte. Het schandaal dat volgde haalde wonderlijk genoeg de kolommen van respectabele kranten in Frankrijk en Spanje. Johan Kramer maakte een lichtvoetige en geestige reconstructie van de gebeurtenissen: spelers van beide teams, de plichtsgetrouwe competitieleider, burgemeesters en voorzitters passeren de revue, elk op een eigen manier bijdragend aan de absurditeit van het incident en zijn gevolgen. Vooral de competitieleider lijkt zo weggelopen uit een Monty Python-scène als hij zijn rechtlijnige optreden verklaart: 'We zijn geen bananenrepubliek.'

Credits

Scenario Johan Kramer
Producent(en) Christel Hofstee
Productiebedrijf
Christel Palace
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Productieland(en)
Nederland