Dans, Grozny dans

Jos de Putter Lange documentaire - 2002 - 74 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over door de oorlog getekende jonge dansers uit Grozny op tournee door West Europa. Dans, Grozny dans toont de fragiliteit van het bestaan van deze kinderen.

'Niemand is in vorm en niemand past in zijn kostuum.' Somber spreekt de danscoach zijn Tsjetsjeense jongerendansgroep Daymokhk toe. 'We zullen moeten vechten. Het is onze taak de wereld te laten zien dat we normaal zijn.' Na deze peptalk gaan de door de oorlog getekende jonge dansers op tournee in een oude bus, van de kapotgeschoten hoofdstad Grozny in Tsjetsjeni√ę naar het welvarende Amsterdam en Londen. De kinderen laten zien dat ze bestaan; ze dansen de sterren van de hemel. Backstage vertellen ze filmmaker Jos de Putter over hun leven en oorlogservaringen. 'Ik herinner het me wel, maar ik kan het niet vertellen.' De Putter wisselt de verhalen af met beelden uit hun verwoeste vaderland. Dans, Grozny dans toont de fragiliteit van het bestaan van deze kinderen.

Credits

Scenario Jos de Putter
Producent(en) Frank van den Engel
Productiebedrijf
Camera
Vladas Naudzius
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland