Dal der zuchten

Carin Goeijers Korte documentaire - 2004 - 50 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het gebrek aan huwbare vrouwen en de daarmee samenhangende leegloop in een Spaans, Pyrenees bergdorp is ondanks een legendarische oproep in de jaren tachtig nog altijd niet ten goede gekeerd.

De vrijgezellen in het afgelegen Spaanse dorp Plan in de Pyreneeën namen in de jaren tachtig het heft in eigen hand naar voorbeeld van een Amerikaanse western: met een advertentie riepen ze huwbare vrouwen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar op naar hun dorp te komen. De oproep leidde tot massa's reacties en een karavaan vol gewillige vrouwen. Uit het indrukwekkende, driedaagse feest kwamen enkele huwelijken voort, maar de ludieke actie verloste Plan niet van de problematische leegloop. Het zware werk op het land is nog altijd voor weinig vrouwen aantrekkelijk, hoe imposant het uitzicht op de ongenaakbare Pyreneeën zowel zomers als `s winters ook is. Regisseur Carin Goeijers filmde de bewoners tijdens hun dagelijkse werk in huis en op het land en vroeg naar hun opvattingen over de liefde en het leven. Zij wisselt dit heden af met fraai historisch materiaal van de legendarische vrouwenkaravaan.

Credits

Scenario Carin Goeijers
Producent(en) Ruud Monster
Jan Heijs
Wouter F.A. Snip
Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland