Daens

Stijn Coninx Speelfilm - 1992 - 134 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het Vlaamse textielstadje Aalst wordt in 1888 opgeschrikt als fabrikant Borremans zijn arbeiders meedogenloos op straat zet. Priester Adolf Daens springt voor de arbeiders in de bres.

Speelfilm naar het boek van Louis Paul Boon is deels gebaseerd op historische feiten. In 1888, een tijd van sociaal-economische wantoestanden, wordt het Belgische textielstadje Aalst opgeschrikt als textielfabrikant Borremans zijn arbeiders meedogenloos op straat zet en daarbij steun krijgt van de Katholieke Partij. De bewogen priester Adolf Daens (een hoofdrol van Jan Decleir) trekt zich de ellende van de arbeiders zo aan, dat hij vlammende artikelen over het onrecht schrijft en daarmee de gevestigde autoriteiten tegen zich in het harnas jaagt.

Credits

Scenario Stijn Coninx
Francois Chevalier
Producent(en) Dirk Impens
Productiebedrijf
Shooting Star Filmcompany
Menuet
Films Dérive
Titane
Camera
Walther Vanden Ende
Production Design
Montage
Mixage
Henri Morelle
Jean-Paul Loublier
Set geluid
Henri Morelle
Jean-Paul Loublier
Muziek
Cast
Productieland(en)
België, Frankrijk, Nederland