Constant, avant le départ

Thomas Doebele, Maarten Schmidt Lange documentaire - 2005 - 81 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Camera Thomas DoebeleMaarten Schmidt

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ontroerende documentaire over de laatste maanden van avantgardistische kunstenaar Constant Nieuwenhuys, medeoprichter van de Nederlandse kunstenaarsbeweging Cobra.

De kunstenaar Constant Nieuwenhuys overleed in de zomer van 2005. Thomas Doebele en Maarten Schmidt volgden hem in het laatste jaar van zijn leven. Ze filmden de oprichter van de kunstenaarsbeweging Cobra in zijn dagelijkse, inmiddels trage gang naar zijn atelier, waar hij in alle rust en met doordachte, precieze bewegingen de laatste hand legt aan zijn allerlaatste werk, trouw terzijde gestaan door zijn al even bejaarde hondje Tikus. 'Ik ben blij dat het erop zit,' verzucht Constant en in de daaropvolgende alleszeggende stilte is alleen een druppende kraan te horen. Behalve de rustige en zorgvuldige observaties zijn er gesprekjes met een af en toe recalcitrante Constant, zijn vrouw Trudy van der Horst en enkele andere naasten. De documentaire is gelardeerd met archiefbeelden uit Constants hoogtijdagen als avantgardistisch kunstenaar, waarin hij onder andere het architectonische kunstproject New Babylon maakte, dat door zoon Victor nieuw leven krijgt ingeblazen.

Credits

Producent(en) Nellie Kamer
Montage
Sound Design
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland