Cinéma Invisible - De Panama Schets - Stefan Zweig, levensverhaal van een reiziger

Cherry Duyns Korte documentaire - 2008 - 58 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Cherry Duyns vertelt, met behulp van biograaf Gert Kerschbaumer, het turbulente en tragische verhaal van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig en zijn nooit verfilmde scenario over het Panamakanaal.

Cherry Duyns vertelt, met behulp van biograaf Gert Kerschbaumer, het turbulente en tragische verhaal van Stefan Zweig, een van de meest gelezen en vertaalde schrijvers van de jaren dertig. De Oostenrijker woonde in Salzburg, maar reisde tevens de wereld over. Om steeds terug te komen in zijn 'Villa Europa'. Toen kwam de Tweede Wereldoorlog in zicht en veranderde alles. Hij vluchtte met zijn tweede vrouw terwijl zijn 'joodse' boeken verbrand werden. Uiteindelijk streek Zweig depressief neer in Petrópolis, waar hij in 1942 een einde aan zijn leven maakte. Hij liet veel achter. Al voor de oorlog was Zweig onder de indruk geweest van de aanleg van het Panamakanaal. De aanleg bleek een frauduleus schandaal, terwijl vele arbeiders stierven aan malaria. Waarschijnlijk begon Zweig al in de vroege jaren dertig aan zijn schets voor een speelfilm. Een nooit verfilmd liefdesverhaal tegen de achtergrond van de financiële malversatie bij de bouw van het kanaal. Film in de reeks Cinéma Invisible, portretten van schrijvers die scenario's schreven voor films die nooit werden gerealiseerd.

Credits

Camera Marc Felperlaan
Montage Jan Langeveld
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland