Cine ambulante - Licht in tijden van duisternis

Ramón Gieling Korte documentaire - 2002 - 54 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentaire over Joaquin Fuentes, een van de laatste reizende filmoperateurs in Spanje. In 1967, bij een vertoning in Olmo, ging zijn vader's projector stuk. Na 34 jaar zet Joaquin de voorstelling voort.

Deze verhalende, deels gedramatiseerde documentaire is een eerbetoon aan de reizende film en zijn toegewijde filmpubliek in de dorpen rond Salamanca in Spanje. Joaquin Fuentes is een van de laatste reizende operateurs. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, die hij van kinds af aan bij diens werk vergezelde. In 1967, bij een filmvertoning in het dorp Olmo, begaf de projector van Fuentes senior het. Hij beloofde de vertoning een paar dagen later te vervolgen, maar het kwam er nooit meer van. Na 34 jaar lost Fuentes, bijgestaan door zijn zoontje Alberto, de belofte van zijn vader in. Om de tijdsspanne te overbruggen projecteert hij propagandafilmpjes van het Franco-regime, die destijds aan de hoofdfilm voorafgingen. Fuentes' komst roept bij de oude dorpelingen verhalen uit de Franco-tijd op, die door Gieling met stemmige zwart-witbeelden worden geïllustreerd.

Credits

Scenario Ramón Gieling
Producent(en) Pieter van Huijstee
Productiebedrijf
Camera
Montage
Mixage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland