C'est déjà l'été

Martijn Maria Smits Speelfilm - 2010 - 84 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Muziek Ernst Reijseger

Gouden Kalf-nominatie

Beste Scenario Bastiaan KroegerMartijn Maria Smits

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Felrealistisch portret van een ontwricht gezin in Wallonië, met een werkloze vader, een tienerdochter met baby en de ontsporende puber Eric.

Puber Eric woont samen met zijn vader Jean, zijn tienerzus Marie en haar baby. Vader is werkloos en brengt het grootste deel van zijn uitkering direct naar de kroeg. Marie hangt thuis rond en probeert verder zo veel mogelijk op stap te gaan met haar vrienden die drinken en drugs gebruiken. Eric brengt zijn dagen het liefst ook door met vrienden. Ze rijden rond op de scooter en halen allerhande narigheid uit. Zijn docent doet verwoede pogingen de jongen enigszins op het rechte spoor te houden. De film is documentair geschoten. De cast bestaat grotendeels uit niet-professionele acteurs die zichzelf spelen. Dat is goed te zien in de kroeg, waar de avond - zoals vermoedelijk elke avond - eindigt in luidruchtige sentimentaliteit. Regisseur Martijn Maria Smits verhult de lelijkheid van de mensen en hun omgeving niet, de vervallen staalfabriek, de haveloze woningen, maar toont ze eerlijk en in al hun menselijkheid.

Credits

Productiebedrijf
De Productie
Tarantula
Coproducent(en)
Joseph Rouschop
Uitvoerend producent(en)
Marieke de Blaay
Camera
Production Design
Laurie Colson
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Cast
Distributie
Productieland(en)
Nederland