Brief aan mijn vader

Ricardo Alvarez Korte documentaire - 2002 - 59 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Korte Documentaire Ricardo Alvarez

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Aan de hand van interviews, foto's en historische filmbeelden wordt het verhaal verteld van Guzman Alvarez die tijdens de Spaanse burgeroorlog zijn vader vergezelde op de vlucht voor de fascisten.

Guzman Alvarez heeft nooit willen praten over zijn vlucht door Spanje in 1936, ten tijde van de Spaanse burgeroorlog. Guzman moest van zijn moeder zijn oude, dove vader vergezellen, die op de dodenlijst van de fascisten stond. Na de oorlog bouwde Guzman Alvarez een leven op in Nederland en ging alleen zomers terug naar zijn geboortegrond, de streek Babia. Pas vijfenvijftig jaar later schrijft Guzman een brief aan zijn vader, die dan al vijftig jaar dood is. Als (klein)zoon Ricardo de brief vindt, stapt hij in de auto. Hij besluit de vlucht van beide mannen te reconstrueren. Aan de hand van bijzondere interviews met vrienden, buren en familieleden, briefkaarten, foto's en historische filmbeelden komen het verhaal en de tijd tot leven, net als de liefde voor het prachtige Noord-Spaanse landschap.

Credits

Scenario Ricardo Alvarez
Producent(en) Vera de Vries
Camera
Peter Mariouw Smit
Montage
Set geluid
Pieter Guijt
Omroep
Productieland(en)
Nederland