Bokken en Geiten

Hans Heijnen Lange documentaire - 1998 - 94 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Achter de vredige façade van het Limburgse dorpje Thorn heerst al bijna 140 jaar een felle strijd tussen twee muziekverenigingen.

Achter de vredige façade van het Limburgse dorpje Thorn gaat al bijna 140 jaar een felle strijd schuil. Het pittoreske stadje aan de Maas wordt verscheurd door twee muziekverenigingen. De Koninklijke Harmonie (De Bokken) en de Kerkelijke Harmonie (De Geiten) zijn twee orkesten die elkaar traditiegetrouw dusdanige op fanatieke wijze beconcurreren, dat het hele stadje zelfs in twee kampen is verdeeld. De concurrentiestrijd heeft er bovendien voor gezorgd dat beide orkesten zo goed zijn dat ze vaak in de prijzen vallen op nationale en internationale concours. In Bokken en Geiten gaat de filmmaker op zoek naar deze gepassioneerde rivaliteit. Tijdens de opnameperiode trokken de besturen van de orkesten hun medewerking in uit angst niet serieus te worden genomen. Hans Heijnen wist een aantal individuele orkestleden toch over te halen mee te werken, zodat hij de scheidslijnen die het dorp verdelen haarscherp kan laten zien.

Credits

Scenario Hans Heijnen
Producent(en) Rolf Koot
Productiebedrijf
M+B Film BV
Camera
Montage
Mixage
Wim Post
Set geluid
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland