Beck - De gesloten kamer

Jacob Bijl Speelfilm - 1993 - 100 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Els Dottermans

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Nederlands/Belgische co-productie, waarin rechercheur Beck een zaak krijgt toegeschoven die niemand interesseert. In een van binnenuit afgesloten kamer is een lijk gevonden. Beck gelooft niet in zelfmoord. Naar het boek van Sjöwall en Wahlöö.

Nederlands/Belgische co-productie, naar het boek De gesloten kamer van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, waarin rechercheur Martin Beck een hoofdrol speelt. Plaats van handeling is verplaatst naar het havenkwartier van Antwerpen. Na een langdurig herstel van een schotwond, herneemt Beck zijn activiteiten aan het hoofd van de Antwerpse moordbrigade. Hij krijgt een zaak toegeschoven die niemand meer interesseert: in een van binnenuit afgesloten kamer is het lijk van een oude man gevonden. Beck gelooft niet in de algemeen aangenomen theorie van de zelfmoord. Bij het oplossen van de zaak komt hij in conflict met zijn ambitieuze collega Fisher. Uiteindelijk wordt hij geholpen door Monita, een jonge gescheiden moeder die door middel van dubieuze zaakjes haar hoofd financieel boven water probeert te houden. Els Dottermans won in 1993 een Gouden Kalf voor haar rol.

Credits

Regie Jacob Bijl
Scenario Jacob Bijl
Productiebedrijf
Camera
Production Design
Philippe Graff
Montage
Wim Louwrier
Set geluid
Bert Koops
Muziek
Cast
Omroep
Productieland(en)
Nederland