Armando - Portrait of a Friend

Cherry Duyns Lange documentaire - 2005 - 70 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van de multidisciplinaire kunstenaar Armando, die op zijn oude dag onverdroten doorgaat met zijn pogingen 'de tijd stop te zetten', ook al weet hij dat dat onbegonnen werk is.

'Ik ben eenzijdig in mijn veelzijdigheid,' zegt Armando (1929) over zijn multidisciplinair kunstenaarschap. Hij schildert, dicht, beeldhouwt, schrijft, acteert, maakt films en musiceert. Praten over kunst gaat hem minder makkelijk af. Niet zozeer vanwege problemen met de hersenhuishouding, maar omdat hij duidelijk een afkeer heeft van dikdoenerij. Het kunstenaarschap is geen pretje, maar ja, Armando kan niet anders. Cherry Duyns, die met Armando optrad in de roemruchte tv- en theatershow Herenleed, ondervraagt zijn kameraad en volgt hem bij zijn afscheidsconcert als violist, op de opening van een beeldende kunsttentoonstelling en in zijn atelier. Een terugblik schetst zijn ontwikkeling als artiest. Het duurde lang voor Armando van de kunst kon leven, maar inmiddels draagt een museum, in de stad van zijn getraumatiseerde jeugd Amersfoort, zijn naam. De menselijke toestand ervaart Armando als deerniswekkend, het werk van de kunstenaar als een bij voorbaat verloren gevecht tegen de vergankelijkheid. Maar een probleem is dat niet, welnee.

Credits

Producent(en) Vera de Vries
Productiebedrijf VPRO TV
Camera
Marc Felperlaan
Peter Mariouw Smit
Martijn van Beenen
Montage
Jan Langeveld
Sound Design
Bert Koops
Menno Euwe
Erik Langhout
Wib Nelissen
Set geluid
Bert Koops
Menno Euwe
Erik Langhout
Wib Nelissen
Omroep
Productieland(en)
Nederland