Anthon Beeke, van slagersjongen tot grafisch ontwerper

Guus van Waveren Korte documentaire - 2011 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Indringende terugblik op het leven van de vernieuwende vormgever Anthon Beeke (van o.a. de geruchtmakende affiches van de Toneelgroep Amsterdam), die in 2009 werd getroffen door een herseninfarct.

Anthon Beeke (1940) is een vernieuwende ontwerper, bekend van de geruchtmakende affiches van Toneelgroep Amsterdam en Globe. Beeke volgde in de jaren 1950 avondonderwijs aan de Kunstnijverheidsschool, nu de Gerrit Rietveld Academie. Hij werkte bij Total Design en had een eigen studio tot 2010. Hij hief die op nadat in 2009 een herseninfarct hem trof.
In de documentaire komt zijn dochter Borinka aan het woord, maar ook voormalig docent Wim Crouwel, die inzag dat hij Beeke niets kon leren. Later werkten ze samen bij Total Design. Gerardjan Rijnders praat over de beruchte Troilus en Cressida-poster.
Rode draad is Beeke zelf, die door zijn archief in een loods scharrelt, op zoek naar werken en voorwerpen voor een expositie en bijbehorend boek. Deze worden geïllustreerd met archiefbeelden van hun totstandkoming. Regisseur Guus van Waveren, die tegelijk met Anthon op de Kunstnijverheidsschool zat, helpt hem als Beekes geheugen het laat afweten.

Credits

Producent(en) Gerrit Visscher
Productiebedrijf
Cine/Vista
Camera
Willem van der Linde
Bernd Wouthuysen
Montage
Set geluid
Omroep
Productieland(en)
Nederland