Als twee druppels water

Fons Rademakers Speelfilm - 1963 - 121 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Verfilming van Hermans' De donkere kamer van Damocles. Een sigarenverkoper gehoorzaamt in de oorlog blindelings een verzetsstrijder - zijn evenbeeld - in wiens bestaan na de oorlog niemand gelooft.

Psychologische en filosofische oorlogsfilm naar het boek De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans uit 1958. Een sigarenverkoper ziet tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn dubbelganger, een Engelse agent, letterlijk uit de lucht vallen. Deze parachutist zet de sigarenverkoper aan tot verschillende verzetsdaden die na de oorlog echter niet als verzetsdaden worden gezien. Het scenario werd door Hermans zelf geschreven. De verfilming, in 1963 op het filmfestival in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm, was jarenlang niet te zien, op last van financier Freddy Heineken. De film zet vraagtekens bij de naoorlogse indeling in goed en fout, net als de latere boekverfilming De aanslag (1986), die de eerste Nederlandse speelfilm-Oscar won. Als twee druppels water werd in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film.

Credits

Scenario Fons Rademakers
Producent(en) Fons Rademakers
Camera
Raoul Coutard
Production Design
Friso Wiegersma
Montage
Olga Coosen-Servaas
Set geluid
Peter Vink
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland