Als een vlieg naar de vlam

BarBara Hanlo Lange documentaire - 2007 - 62 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Reconstructie van de gevaarlijke Afrikaanse reizen van een negentiende-eeuwse, onverschrokken jonge vrouw, onder andere aan de hand van de vroegste foto's die van het continent gemaakt zijn.

Als een vlieg naar de vlam wordt de jonge, bemiddelde Alexandrine Tinne naar het Afrikaanse continent getrokken. Het is een instinct, schrijft ze in een van haar ongeveer honderd bewaard gebleven brieven. Middels citaten hieruit krijgt de in 1869 gestorven avonturierster een stem. Haar verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de achterblijver, die zich een beeld van Afrika probeert te vormen op basis van haar brieven (die soms pas na maanden in Nederland aankwamen) en allerlei afbeeldingen die in Nederland voorhanden zijn: foto's, schilderijen, tekeningen en opgezette beesten. Vanaf het begin is duidelijk dat Tinne bewust grote risico's neemt. Ze schrijft het thuisfront dat een groep Afrikanen zo door de Europese en Arabische slavenhandelaars is getergd, dat ze iedere blanke op hun pad direct vermoorden. Naast een spannende reconstructie van de avonturen van een onverschrokken vrouw, herontdekt de film ook het Afrika van die tijd, dat toen voor het eerst op foto werd vastgelegd.

Credits

Scenario BarBara Hanlo
Producent(en) BarBara Hanlo
Productiebedrijf
Purple Earth Productions
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Cast
Distributie
Productieland(en)
Nederland