Als de herinnering komt - Een film over Saul Friedländer

Frank Diamand Lange documentaire - 2012 - 65 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van de joodse historicus Saul Friedländer, een van de belangrijkste historici en wetenschappers op het gebied van nazisme en de Joodse genocide.

Portret van de joodse historicus Saul Friedländer, een van de belangrijkste historici en wetenschappers op het gebied van nazisme en de Joodse genocide. Hij schreef onder andere When Memory Comes, over hoe hij als jong kind de oorlog meemaakte, in een kloosterschool in Frankrijk. Zijn beide ouders kwamen om in Auschwitz. Filmmaker Frank Diamand neemt Friedländer mee op een reis, naar plaatsen en beelden die van grote betekenis zijn voor de historicus en voor Diamand zelf. Friedländer vertelt over zijn herinneringen en zijn drijfveren en wijdt uit over het debat dat hij in de jaren tachtig aanging met de Duitse historicus Martin Broszat die het nazisme wilde beschrijven als een ‘normaal’ onderdeel van de geschiedenis. In antwoord op Broszats overtuigingen schreef Friedländer zijn magnus opus Nazi Germans and the Jews, een geïntegreerde geschiedenis van de Shoah.

Credits

Producent(en) René Mendel
Productiebedrijf Interakt
Diamand & Friends Productions
Coproducent(en)
Uitvoerend producent(en)
Camera
Melle van Essen, NSC
Sander Roelveld
Montage
Simone da Silva
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Omroep
Website
Productieland(en)
Nederland