Alles moet nieuw - Piet Zwart

Sherman De Jesus Lange documentaire - 2012 - 75 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Portret van vormgever en kunstenaar Piet Zwart, die leefde om te vernieuwen maar zich beperkt zag door de behoudende geest van de Nederlandse samenleving.

De vooruitstrevende industrieel ontwerper en grafisch vormgever Piet Zwart leefde om te vernieuwen. Hij werd bekend door zijn ontwerpen voor Bruynzeel, de Nederlandse Kabelfabriek en PTT, en zijn baanbrekende werk op het gebied van typografie. In dit portret wordt zijn werk tot leven gebracht met animaties, foto’s en uniek archiefmateriaal, zoals een reclamefilm uit 1928 waarin hij zelf te zien is. Er is aandacht voor zijn samenwerking met architect Berlage, ontwerper van het gebouw van The First Church of Christ Scientist, waarvoor Piet Zwart het interieur en het orgel ontwierp. Samen met de interviews met zijn kinderen, fragmenten uit persoonlijke brieven en de voice-overs van Jacob Derwig en Gijs Scholten van Aschat, wordt een beeld geschetst van een gedreven ontwerper, die soms aanliep tegen de behoudende geest van de Nederlandse samenleving.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Marijke Huijbregts
Camera
Marc Felperlaan
Gregor Meerman
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Animatie
Productieland(en)
Nederland