Alles is licht - Jan Henderikse

Sherman De Jesus Korte documentaire - 2001 - 53 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Documentair portret van de beeldend kunstenaar waarin duidelijk wordt hoe deze te werk gaat. Hij maakt eigenlijk niets - hij koopt dingen, vooral kitsch, en gebruikt die.

Een lichtinstallatie in een kerk vormt de rode draad in Alles is licht - Jan Henderikse, een portret van de beeldend kunstenaar. Aan het begin toont hij een nachtlampje in de vorm van Jezus, waarmee hij aan het einde, in grote aantallen, een enorme installatie heeft gemaakt. Tijdens de voorbereidingen wordt duidelijk hoe Henderikse te werk gaat. Hij maakt eigenlijk niets - hij koopt dingen, vooral kitsch, en gebruikt die. Een mooi voorbeeld zijn de posters met aankondigingen van aanbiedingen, die bij de supermarkt zouden worden weggegooid. Henderikse signeert ze en verkoopt ze. De kunstenaar, met ateliers in New York, Berlijn en Antwerpen, lijkt zijn werk als een spel op te vatten, maar reageert desondanks gebeten op kritiek. Hij spreekt, met een opvallend, raspend stemgeluid, over zijn verleden als lid van de Nul-beweging en over zijn ideeën over kunst en kunstenaars.

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Gijs de Vries
Mixage
Mark Dubbeldam
Omroep
Productieland(en)
Nederland