Afscheid van vrijdag

Cherry Duyns Lange documentaire - 2001 - 60 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In 1985 stierf de geadopteerde Jack net voor hij met Cherry Duyns naar Ghana zou gaan om zijn tweelingbroer terug te zien. Een brief is voor Duyns het teken om er alsnog een film over te maken.

Jack van der Hulst stierf op zijn vijfentwintigste aan sickle-cell anemie, een dodelijke erfelijke bloedziekte. Vlak daarvoor had hij afgesproken om met documentairemaker Cherry Duyns terug te reizen naar zijn geboorteland Ghana, waar de als baby geadopteerde Jack zijn biologische moeder en tweelingbroer wilde terugzien. Nu, zestien jaar later, ontvangt Duyns een brief van een goede vriendin van Jack, die hem opnieuw op het spoor zet van de film die hij destijds had willen maken. Hij interviewt Jacks vrienden en zijn blanke adoptiefamilie over de reisplannen en over de rol van Jacks huidskleur - ooit sprak Jack bij Sonja op vrijdag over gemengde relaties. Duyns schetst zo een beeld van de persoonlijkheid van zijn overleden vriend, maar wanneer hij dan alsnog, alleen, naar Ghana reist blijkt Jacks levensverhaal anders in elkaar te steken dan gedacht.

Credits

Producent(en) Vera de Vries
Camera Marc Felperlaan
Montage
Jan Langeveld
Set geluid
Bert Koops
Omroep
Productieland(en)
Nederland