Ga naar inhoud
De filmmaker interviewt enkele Marokkanen die in de jaren zeventig als gastarbeider werkten in de beschuitfabriek waar zijn vader directeur was. Hoe hebben ze die periode in Nederland beleefd?
Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd Gert van Bergeijk, vader van de filmmaker, directeur van een beschuitfabriek. Hollanders aten volop beschuit, maar wensten vanaf de jaren zeventig niet meer aan de lopende band te staan om het te produceren. Hulp kwam in de vorm van Marokkaanse gastarbeiders, die blij waren met een bed in het fabriekspension. Van Bergeijk spreekt met zijn vader, enkele Marokkanen en hun Nederlandse ex-chefs in de inmiddels leegstaande fabriek over hun ervaringen. Hoe kijken ze terug op die tijd en hoe vonden de gastarbeiders hun leven in Nederland? Racisme bestond nog niet, vertellen de Marokkanen. Maar er is ook kritiek. Ze hadden de Nederlandse taal graag direct geleerd. Dan waren er nu, volgens hen, minder problemen geweest. Ook de directeur zou het, in retrospectief, anders hebben aangepakt. Hij had zijn chefs bijvoorbeeld graag geleerd over de cultuur van zijn gastarbeiders. De film vormt een persoonlijk portret van een vergane tijd en een veranderend Nederland. Met interviews, archiefbeelden en foto's van de fabriek en de arbeiders. Marokkaanse muziekklanken begeleiden ondertussen beelden van het verlaten en vervallen fabriekscomplex.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Diafragma Films
Omroep
RTV Rijnmond

Titel: Aan ons den arbeid
Jaar: 2008
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.