900 Dagen

Jessica Gorter Lange documentaire - 2011 - 77 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Documentaire Jessica Gorter

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

De belegering van Leningrad is een vrij onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog - in het Westen, maar ook in eigen land. De huiveringwekkende getuigenissen van de overlevenden staan in schril contrast met de heroïek volgens de Russische propagandamachine.

Bijna drie jaar lang werd Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog belegerd door de Duitsers. De drie miljoen inwoners zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten zij lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. De verschrikkelijke ontberingen en bijna een miljoen slachtoffers pasten echter niet in de propaganda van de staat. De overlevenden moesten decennialang zwijgen om de heroïsche mythe van het ‘land van overwinnaars’ niet te ondermijnen. Ook nu nog blijkt de angstgreep van censuur van kracht. In 900 Dagen doen een aantal ‘helden’ zonder opsmuk het verhaal dat hun leven tekende uit de doeken. Jessica Gorters tweede lange documentaire vloeide voort uit haar debuut Piter (over Leningrad) en de getuigenissen van overlevenden voor het theaterstuk Quarantaine.

Credits

Productiebedrijf
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland