4 Elements

Jiska Rickels Lange documentaire - 2006 - 89 min.

Gouden Kalf-nominatie

Beste Geluid Tom Bijnen

Beste Lange Documentaire Jiska Rickels

Andere prijzen

Kristallen Film (10.000 bezoekers documentaire)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een vierluik over de strijd van de mens met de vier klassieke natuurelementen: vuur, water, aarde en lucht. Documentaire rijk aan visuele poëzie en karakteristiek omgevingsgeluid.

De vier klassieke natuurelementen: Vuur, Water, Aarde en Lucht symboliseren elk een ander aspect van het leven. Voor Jiska Rickels vormden ze de inspiratiebron voor 4 Elements. Een vierluik over de strijd van de mens met de natuur. In Vuur trotseren brandweermannen in Siberië bosbranden van honderden hectaren. Water toont vissers in de Beringzee die hun leven in de waagschaal stellen voor de kingcrab. Aarde draait om Duitse mijnwerkers die dagelijks afdalen naar 1200 meter diepte. En Lucht volgt Russische kosmonauten bij hun confrontatie met de meest extreme, lichamelijke testen. Voortbordurend op haar succesvolle korte film Untertage, heeft Rickels zich in vier hechte mannengemeenschappen begeven, waar vrouwen afwezig zijn en de kameraadschap groot is. Gesproken wordt er nauwelijks, er is geen voice-over en aan interviews doet de maakster niet. Visuele poëzie - met veel oog voor details - vermengt zich op natuurlijke wijze met karakteristieke omgevingsgeluiden. Bekroond als Kristallen Film.

Credits

Scenario Jiska Rickels
Producent(en) San Fu Maltha
Productiebedrijf
Camera
Montage
Kristian Claas
Sound Design
Set geluid
Jillis Molenaar
Muziek
Distributie
Productieland(en)
Nederland