2Broers

Hilt Lochten Korte documentaire - 2010 - 15 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Nik (9) kreeg op tweejarige leeftijd de diagnose spinale spieratrofie, SMA. Doordat de zenuwen geen signalen meer aan de spieren doorgeven verliezen die hun kracht. Nik heeft zelfs niet genoeg kracht om te hoesten als het kriebelt, daar heeft hij hulp bij nodig. Hij is slim en verbaal sterk. Zijn sportieve broer Rino (11) is wedstrijdzwemmer. Hij traint dagelijks in het zwembad en thuis op de roeitrainer. Nik is zijn grootste supporter en Rino is er onvoorwaardelijk voor hem.
De jeugddocumentaire volgt Nik en Rino in hun dagelijkse leven. In het zwembad, als ze gamen en wanneer ze op straat oorlogje spelen, met Nik in zijn elektrische rolstoel als tank. Meer tegengesteld lijken de twee jongens niet te kunnen zijn, maar hun bijzondere broederliefde laat elk verschil verdwijnen. Ze zijn, ieder met hun eigen kracht, elkaars gelijken. Nik is ondanks zijn handicap een gewone jongen van negen met dromen die elke jongen van die leeftijd heeft.

Credits

Scenario Hilt Lochten
Producent(en) Jan-Willem Bult
Camera
Montage
Zeger van der Donck
Set geluid
Nils de Sitter
Muziek
Omroep
Productieland(en)
Nederland