0.08

Johan Kramer Korte documentaire - 2006 - 11 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Ontroerende en zorgvuldig gestileerde documentaire over de jonge Barcelonees Victor Mongay, die ondanks zijn bijna-blindheid rent, voetbalt en droomt over een ontmoeting met zijn helden van Barça.

Een groot deel van de ontroerende documentaire 0.08 is wazig. Dit geeft bij benadering een idee van hoe de twaalfjarig Victor Mongay, fervent voetballer en aanhanger van FC Barcelona, de wereld ziet. Hij heeft een zicht van 0.08, bijna blind, maar gaat met ongekende blijmoedigheid en optimisme door het leven. In homevideo-stijl laat filmmaker Johan Kramer zien hoe Mongay zijn dagen doorbrengt en waar hij van droomt. Zoals van een ontmoeting met Barça-ster Henrik Larsson, die in de documentaire met Victor een balletje trapt terwijl hij een soort duikbril draagt om diens visuele handicap te imiteren. De ultieme droom is natuurlijk zelf een goal te scoren in Nou Camp, het stadion waar zijn helden optreden. Regisseur Kramer speelt in deze zorgvuldig gestileerde documentaire ruimschoots met filmische middelen, die de hoopvolle boodschap van Victor versterken.

Credits

Scenario Johan Kramer
Producent(en) Marije Rhebergen
Productiebedrijf
Christel Palace
Camera
Montage
Sound Design
Muziek
Productieland(en)
Nederland