40 jaar Nederlands Film Festival

NFF bestaat in 2020 40 jaar! De 40e editie van het Nederlands Film Festival hebben we gevierd van 25 september t/m 3 oktober. Via filmfestival.nl kon op je eigen scherm genieten van films, Q&A’s, talkshows en masterclasses. Op het grote doek presenteerden we dagelijks een nieuwe publiekspremière in bioscopen en filmtheaters verspreid over meer dan 70 steden en 100 bioscopen door het hele land. In Utrecht was er de Drive-In bij Pathe Utrecht Leidsche Rijn, NFF Interactive Expo in Bibliotheek Neude en programma’s in de Utrechtse wijken. Vier 40 jaar NFF met ons mee!

 • 40 Jaar Nederlands Film Festival door Herman de Wit

  Op 24 september 1981 opende de Utrechtse cineast en bioscoopexploitant Jos Stelling in Theater ’t Hoogt, een zaaltje waar op de grijs-groene bankjes plaats was voor zo’n 130 bezoekers, de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen. Herman de Wit neemt je mee door de afgelopen 40 jaar.

  Lees meer
 • Herbeleef NFF!

  Kun jij niet wachten tot het volgende NFF? Hier herbeleef je NFF 2020 met onze korte recap video’s!

  Bekijk de beelden!
 • Fotoalbum

  In één album vind je alle highlights van NFF 2020 in Utrecht terug!

  Bekijk de foto's
 • Terugkijken

  Neem een kijkje in de Nederlandse filmwereld anno 2020.

  Kijk terug
 • Nieuwe blik op 40 jaar Nederlandse film

  Ter ere van veertig jaar NFF daagde de Illustratie Biënnale elf illustratoren uit om een gloednieuw affiche voor hun favoriete Gouden Kalf-winnaar te ontwerpen.

  Lees meer
 • Favoriete Gouden Kalf-winnaars afgelopen 40 jaar

  In de zomer van 2020 liet NFF het publiek op hun favorieten stemmen uit zo’n tweehonderd speelfilms van eigen bodem die sinds de eerste editie van het festival in 1981 zijn bekroond met een Gouden Kalf. Het programma Alle 40 Goud is nog t/m 23 oktober grotendeels online te bekijken via streamingpartner Pathé Thuis. Zes titels werden tussen 25 september en 3 oktober gepresenteerd in de NFF Drive-in bioscoop op het parkeerterrein van Pathé Leidsche Rijn Utrecht.

  Bekijk de films
 • Nederlandse Filmroute

  Tijdens de 40e editie lanceerde NFF een app waarmee je al wandelend door de Utrechtse binnenstand locaties ontdekt waar Nederlandse filmklassiekers zijn opgenomen.

  Lees meer en download de app